diumenge, 15 de setembre del 2013

SOM-HI! - HI SOM?

SOM-HI!    HI SOM?
Abans de l'arribada d'internet les possibilitats d'aprenentatge estaven reduïdes per l'espai físic: l'escola, la biblioteca o l'arxiu.  També estaven limitades,  a través de contactes presencials,  per les relacions personals lligades a la família, als professors o als companys i també per la televisió o la ràdio . Aquesta era la situació, no tan llunyana. ;)

Avui tots som ben conscients que aquestes possibilitats s'han ampliat i fins i tot desbordat. El professorat, tant pel que fa al temps com pels recursos, no abasta els límits i els alumnes tenen interessos que van més enllà del currículum, als quals poden accedir i satisfer a través de la xarxa.

Tot això ens porta a repensar els principis pedagògics i les metodologies dels models educatius d'aquest segle que ja portem encetat. 

            L'escola és la vida, oi? Doncs no podem perdre'n el sentit ni la direcció que ja s'ha dibuixat. No s'hi val a dir allò de "què m'han d'explicar a mi, amb els anys que porto d'experiència o amb la formació i titulació que tinc". És evident que els dos aspectes compten, faltaria més, però també és la millor excusa per caure en el comodisme i el narcisisme més involutiu i que, per tant, s'allunya del que és l'escola, la vida. 

   Els alumnes que tenim a les nostres aules ja ens estan demanant un canvi, i no dic pas de manera explícita, s'avorreixen, perquè allò que el professor explica ja és a la xarxa i saben on trobar-ho. La seva actitud a l'aula és la de receptor d'uns sabers que són a tot arreu, no participen de manera activa en els seu procés d'aprenentatge, ni s'involucren perquè no se'ls deixa. Per altra banda molts docents s'ho miren amb certa distància o prudència, per no dir pànic, perquè vol dir replantejar de nou molts aspectes: currículums, horaris, espais d'aprenentatge, grups, metodologies, materials...

No volem que els nostres alumnes tinguin iniciativa i que siguin emprenedors? doncs, siguem-ho nosaltres.
No volem que treballin cooperativament? doncs, treballem-hi nosaltres.
No volem que gaudeixin en el seu procés d'aprenentatge? doncs, gaudim-ne nosaltres, perquè estem aprenent constantment.
No volem que siguin creatius? doncs, siguem-ho nosaltres.
No volem que investiguin, cerquin, analitzin i ampliïn la seva experiència i coneixement? doncs, investiguem, analitzem i ampliem la nostra experiència i coneixement. 
No volem que desvetllin el seu esperit crític i aprenguin a argumentar les seves opinions ? doncs, siguem crítics amb nosaltres mateixos. 
No volem que es connectin amb responsabilitat i facin bon ús de les xarxes? Connectem-nos i siguem a la xarxa amb responsabilitat i bon ús.  

 Constructivisme, connectivisme, treball cooperatiu, aprenentatge basat en problemes, treball per projectes, flipped classroom, 1x1, Byod, currículum bimodal, creativitat, emprenedoria, etc… Són més que paraules o idees que estan sonant a la xarxa. Són una mostra de la inquietud que hi ha en el món educatiu per canviar de paradigma. I en aquest sentit som uns privilegiats, com a professionals, de poder participar en aquest procés. No en podem quedar al marge.
Sílvia Caballeria i Ferrer

@sicafe