diumenge, 29 de desembre del 2013

Vídeo tutorial Storybird: ESCRIU I PUBLICA CONTES

Escriure contes amb imatges i publicar-ho a la xarxa. Storybird permet escriure contes o poemes col.laborativament o individual i afegir-hi imatges (són predissenyades, però amb moltes opcions) . En aquest tutorial veureu com n'és de fàcil.

dimarts, 24 de desembre del 2013

Bon Nadal amb - Simon's Cat

5 CLAUS PER A UNA BONA COMUNICACIÓ I (Recomanació ;D)

Llibre de didàctica i organització per a llegir en moments de calma i tranquil.litat.
Cada vegada és més difícil tenir temps per parar i reflexionar i sobretot en aquestes setmanes de final de trimestre que la voràgine de les activitats ens arrossega sense pietat. Aquest llibre de Ferran-Ramon Cortès, és una faula sobre la importància de la comunicació i de com fer arribar els missatges amb claredat i eficàcia.( als pares, als alumnes, als companys, etc..)

Mini-resum:  Després d'oferir una conferència que li havia costat setmanes de preparació, en Ferran es va sentir decebut. El seu missatge no havia arribat a l'auditori i no en sabia el motiu. En aquest llibre acompanyarem a en Ferran pels fars de Menorca, descobrirem quines són les claus per a fer arribar els nostres missatges amb claredat i efectivitat.
El podeu comprar per internet o baixar-lo en format PDF no és extens.
Quan l'hagi llegit en faré un petit comentari! (espero que el TIÓ me'l porti!)

dimarts, 3 de desembre del 2013

INFORME PISA

RESULTATS DE L'ÚLTIM INFORME PISA, ACABAT DE SORTIR DEL FORN!

http://www.mecd.gob.es/inee/Ultimos_informes/PISA-2012.html

DECÀLEG DEL LLIBRE INFANTIL

Carme Barba ens facilita aquesta infografia amb els principis bàsics per a potenciar la lectura infantil

DIDÀCTICA DE LES TIC

    Pere Marquès, amb la generositat que el caracteritza, comparteix amb nosaltres aquests documents de didàctica de les TIC que de ben segur ens seran útils

http://dl.dropboxusercontent.com/u/20875810/personal/tecnicasdidacticascontic2013.htm

dimarts, 26 de novembre del 2013

Aprendre anglès, una actitud


ARA- Article d’opinió: Què podem fer per ensenyar millor l’anglès? 

Antoni Bassas
Hem de resignar-nos que alumnes amb deu o dotze anys de classes d’anglès acabin l’ESO sense escriure’l o parlar-lo bé? Per què moltes famílies han de pagar dues vegades per l’anglès dels seus fills: el rebut de l’escola i el de l’acadèmia extraescolar? A la Jornada Multilingüe de la Fundació de l’Escola Cristiana de Catalunya, un professor recorda que és difícil ensenyar un idioma a 35 persones alhora.I un altre es pregunta què pot fer un simple professor per canviar els resultats, si està obligat per un programa? La resposta és clara: tots els avenços han vingut quan algú ha assumit més responsabilitatde la que li tocava i s’ha atrevit a canviar el que no funcionava. Allà on no arribin les solucions del departament, que hi arribi la responsabilitat individual.

El periodista Antoni Bassas ho té ben clar. “Més enllà de les necessitats provocades per la crisi, l’aprenentatge de l’anglès prové sempre d’un estímul”. Aquesta és una de les afirmacions que ha fet aquest matí a la ponència inaugural de la Jornada de l’Escola Multilingüe, que organitza la Fundació Escola Cristiana de Catalunya (FECC) i que ha aplegat més de 220 educadors a Barcelona. En la mateixa jornada, l’escriptor i assagista Vicenç Villatoro va fer abrandada defensa de la diversitat lingüística.
Bassas, en una xerrada titulada L’anglès és una qüestió d’actitud,ha il·lustrat amb nombrosos exemples personals i ha assenyalat l’actitud com a “element clau” per aprendre anglès, ja que “si algú no el vol aprendre, no ho farà per molt que s’hi esmercin els professors”. “L’aprenentatge de l’anglès no hauria de representar cap problema per als nostres fills, perquè l’estímul ja el tenen: la música que escolten i les sèries de televisió que miren són majoritàriament en anglès”.
Bassas ha apuntat algunes de les diferències que ha observat entre el sistema educatiu nord-americà i català. “Els estudians nord-americans saben comunicar-se molt més bé que els nostres, perquè els ho ensenyen des de ben petits, així com a parlar en públic captant l’atenció de l’audiència”. “Als Estats Units, els alumnes de vuit anys han d’exposar davant els companys de classe, de tal manera que quan en tenen divuit són capaços d’enfrontar-se a un auditori sense envermellir i sense un nus a la gola”.
Bassas, que va ser “usuari” del sistema educatiu nord-americà gràcies als seus tres fills mentre exercia com a corresponsal de Televisió de Catalunya als Estats Units, ha declarat: “Els estudiants nord-americans es comuniquen molt oralment i per escrit i, per tant, les seves competències i habilitats comunicatives són més grans que les dels nostres fills. De fet, les universitats nord-americanes es basen a fer escriure molt”.
“Els professors d’aquí no somriuen”
Bassas també ha criticat “la pèrdua de temps” que representa passar anys estudiant una llengua sense obtenir “resultats evidents”. “El sistema educatiu en conjunt potser hi té a veure, perquè quan vam tornar a Catalunya, la meva filla petita em va dir que la diferència que observava entre els professors d’aquí i els d’allà és que els d’aquí no somriuen”.
Preguntat per la responsabilitat que els mitjans de comunicació audiovisuals tenen en el dèficit de l’anglès dels estudiants catalans, Bassas no ha defugit la pregunta i ha assegurat que “les coses han començat a canviar”. “En qualsevol cas, no oblidem que el feixisme ha estat el principal culpable del nostre desatrós domini de les llengües, ja que Franco va obligar a doblar totes les pel·lícules al castellà; i, recuperada la democràcia, calia recuperar-nos de l’endarreriment que patia la nostra pròpia llengua”.
L’existència de diferents llengües no és una maledicció
En la segona ponencia, Vicenç Villatoro va fer una apassionada defensa de la diversitat lingüística i el valor de la cultura. “El plurilingüisme és extraordinari i el món actual demana que els catalans sapiguem encara més llengües”, va afirmar. “L’existència de diferents llengües no és una maledicció, com pensen alguns, sinó tot el contrari; perquè, com deia George Steiner, cada vegada que mor una llengua, desapareix un món”.
Villatoro, que va declarar que aprendre llengües és una manera de preservar-ne la pròpia, va assenyalar que “les societats han experimentat tants canvis en els últims anys, que hem passat de saber llengües per anar pel món a aprendre’n per estar al món”. “Fa tan sols dues dècades, als patis de les escoles catalanes es parlaven a penes una o dues llengües; ara, en alguns casos, se’n parlen més de 25 o 30”. No obstant això, Villatoro no considera aquest fet un “problema”, perquè “la pertinença ve donada per la relació amb la cultura, independentment de la llengua que un parli a casa”. “Una vegada em van preguntar per què em sentia català si part de la meva familia era andalusa, i em vaig adonar que el que em feia d’aquí era el sentiment de pertinença a una literatura, a un art”.
Villatoro també va agrair la tasca del professorat d’anglès perquè “poseu llengües en contacte, tal com fan els traductors, i sé com és d’important aquesta feina”. Va posar com a exemple el fet que a l’estranger coneixen molt més els pintors i artistes plàstics catalans que no pas els escritors. “Vol dir això que escriptors com Foix o Rodoreda, que a més a més eren amics dels pintors que ara coneix tothom, eren dolents? I ara! El que passa és que a Miró o Tàpies no ha calgut traduir-los”. “Per això és tan important la vostra tasca”.
Villatoro va cloure la xerrada tot insistint en la importància de conèixer cada cop més llengües en un món com l’actual, en què, “parafrasejant l’escriptor Amin Maalouf, un jove de Nova York té més coses en comú amb un altre de París o Londres que els seus pares no van tenir mai”.

Carme Barniol Suriñach
Administradora
Col·legi Sant Miquel dels Sants

dissabte, 23 de novembre del 2013

GOOGLE DRIVE en treballs cooperatius

Avantatges de l'ús del Google Drive en treballs cooperatius:

1- Compartir la informació,  documents i  diferents tipologies d'arxius amb els grups de treball (prof-alumnes/ alumnes-alumnes).

2- Marcar les regles del joc
des del principi de l'activitat: Deixar ben clars els objectius, la temporització, les recomanacions o pautes que han de respectar del treball, els criteris d'avaluació, les fonts de consulta o els protocols ha seguir. 

3- Guiar de forma més personalitzada els diferents treballs, amb comentaris, recomanacions, etc...i amb la possibilitat de fer xats per a resoldre dubtes fora de l'aula (des de casa)

4- Permet avaluar el seguiment del treball, dia a dia. (Es crea un dietari de treball que indiqui quina feina han realitzat aquell dia a l'aula i en quin punt del treball estan, així el professor pot fer indicacions a la propera classe o directament dels del dietari)

És important el grau de satisfacció que genera treballar amb aquesta metodologia: L'alumne se sent més acompanyat i el professor més satisfet pel fet que sap el procés de treball que estan seguint els equips de treball.

    Ara ja fa tres anys que hi treballem a 4t i a 1r de Btx en els treballs cooperatius de literatura i la veritat és que les professores hi continuem apostant. A més, ara Google Drive ofereix moltes altres possibilitats i ha ampliat les seves funcions. Val la pena valorar-ho.

Vegem les possibilitats de treball en aquest slideshare del Dr. Carlos Bravo Reyes:

dimecres, 20 de novembre del 2013

COMPETÈNCIES EDUCATIVES PER ALS DOCENTS- ARTICLES I ENLLAÇOS




Aquí trobarem -desplegades en enllaços i articles- les 5 competències educatives IMPRESCINDIBLES per als docents:


1.- COMPETÈNCIA EN COMUNICACIÓ LINGÜÍSTICA

2.- APRENENTATGE AL LLARG DE LA VIDA

3.- TIC- CAPACITAT D'ADAPTACIÓ ALS CANVIS TECNOLÒGICS

 CONSTANTS

4.- RESOLUCIÓ DE CONFLICTES

5.- PENSAMENT CRÍTIC.




http://www.escuela20.com/competencias-educativas-docentes/articulos-y-actualidad/especial-competencias-educativas-para-el-profesorado_3767_42_5372_0_1_in.html

dimecres, 13 de novembre del 2013

dimarts, 12 de novembre del 2013

BIBLIOTECA DE MÚSICA GRATUÏTA

                   Youtube acaba d'oferir un servei de biblioteca de música gratuïta que ens anirà molt bé per a recomanar als alumnes per als seus muntatges d'àudio i de vídeo. Recordeu que al document- protocol d'edició que teniu a la plataforma es recomanava un enllaç del xtec on hi ha un banc de sons i de músiques gratuïtes. Ara, doncs tenim més opcions! ;)
                                                http://www.youtube.com/audiolibrary


No oblidem la pàgina del xtec-media: La biblioteca de sons i la música classificada per emocions, a més d'altres enllaços educatius de música gratuÏta que ens dóna aquest web: 

           http://www.xtec.cat/web/recursos/media/radio/biblioteca

dijous, 24 d’octubre del 2013

diumenge, 6 d’octubre del 2013

FINLÀNDIA DESMUNTA 7 MITES SOBRE L'EDUCACIÓ

      Quan parlem d'èxit escolar, Finlàndia va sortint i sortint. No serveix de res dir que nosaltres tenim una realitat diferent, que som mediterranis, etc... Sempre podem aprendre, no? per això som mestres i professors. 
      Doneu una ullada als set mites sobre l'educació que Finlàndia ha desmuntat. 

http://m.libertaddigital.com/internacional/europa/2013/10/06/siete-mitos-sobre-el-sistema-educativo-que-finlandia-desmonta-1276501048/

      Trobareu més informació sobre el sistema educatiu a Finlàndia, en aquest bloc: Cliqueu AQUÍ

diumenge, 15 de setembre del 2013

SOM-HI! - HI SOM?

SOM-HI!    HI SOM?
Abans de l'arribada d'internet les possibilitats d'aprenentatge estaven reduïdes per l'espai físic: l'escola, la biblioteca o l'arxiu.  També estaven limitades,  a través de contactes presencials,  per les relacions personals lligades a la família, als professors o als companys i també per la televisió o la ràdio . Aquesta era la situació, no tan llunyana. ;)

Avui tots som ben conscients que aquestes possibilitats s'han ampliat i fins i tot desbordat. El professorat, tant pel que fa al temps com pels recursos, no abasta els límits i els alumnes tenen interessos que van més enllà del currículum, als quals poden accedir i satisfer a través de la xarxa.

Tot això ens porta a repensar els principis pedagògics i les metodologies dels models educatius d'aquest segle que ja portem encetat. 

            L'escola és la vida, oi? Doncs no podem perdre'n el sentit ni la direcció que ja s'ha dibuixat. No s'hi val a dir allò de "què m'han d'explicar a mi, amb els anys que porto d'experiència o amb la formació i titulació que tinc". És evident que els dos aspectes compten, faltaria més, però també és la millor excusa per caure en el comodisme i el narcisisme més involutiu i que, per tant, s'allunya del que és l'escola, la vida. 

   Els alumnes que tenim a les nostres aules ja ens estan demanant un canvi, i no dic pas de manera explícita, s'avorreixen, perquè allò que el professor explica ja és a la xarxa i saben on trobar-ho. La seva actitud a l'aula és la de receptor d'uns sabers que són a tot arreu, no participen de manera activa en els seu procés d'aprenentatge, ni s'involucren perquè no se'ls deixa. Per altra banda molts docents s'ho miren amb certa distància o prudència, per no dir pànic, perquè vol dir replantejar de nou molts aspectes: currículums, horaris, espais d'aprenentatge, grups, metodologies, materials...

No volem que els nostres alumnes tinguin iniciativa i que siguin emprenedors? doncs, siguem-ho nosaltres.
No volem que treballin cooperativament? doncs, treballem-hi nosaltres.
No volem que gaudeixin en el seu procés d'aprenentatge? doncs, gaudim-ne nosaltres, perquè estem aprenent constantment.
No volem que siguin creatius? doncs, siguem-ho nosaltres.
No volem que investiguin, cerquin, analitzin i ampliïn la seva experiència i coneixement? doncs, investiguem, analitzem i ampliem la nostra experiència i coneixement. 
No volem que desvetllin el seu esperit crític i aprenguin a argumentar les seves opinions ? doncs, siguem crítics amb nosaltres mateixos. 
No volem que es connectin amb responsabilitat i facin bon ús de les xarxes? Connectem-nos i siguem a la xarxa amb responsabilitat i bon ús.  

 Constructivisme, connectivisme, treball cooperatiu, aprenentatge basat en problemes, treball per projectes, flipped classroom, 1x1, Byod, currículum bimodal, creativitat, emprenedoria, etc… Són més que paraules o idees que estan sonant a la xarxa. Són una mostra de la inquietud que hi ha en el món educatiu per canviar de paradigma. I en aquest sentit som uns privilegiats, com a professionals, de poder participar en aquest procés. No en podem quedar al marge.
Sílvia Caballeria i Ferrer

@sicafe

dilluns, 26 d’agost del 2013

Penjats d'Internet

http://www.tv3.cat/videos/4612751/Penjats-Internet

MÉS ENLLÀ DEL POWER POINT

Hem de fer una presentació pública, quina eina farem servir? Aquí tenim un enllaç on hi trobareu diverses possibilitats, per triar i remenar!! ;D

No oblidem, però, que allò que veritablement interessa és el contingut, llavors depèn de nosaltres el de fer-lo didàctic, clar, amè i entenedor.

http://www.eduteka.org/MasAllaPPT.php

dilluns, 19 d’agost del 2013

Aprendre a concentrar-se a l'era de la distracció.



Cada vegada veiem com costa més als nostres alumnes  concentrar-se i estar atents. Són nens, diuen o diem, generació pantalla.  Fan dues o tres coses alhora i per la mateixa raó estan inquiets quan una explicació a l'aula dura més temps del compte. (::::SEGUIRÀ.... ESTIC ACABANT L'ARTICLE ;D)

 Imatge de Ramon Barlam, traduïda de l'original i amb permís de la seva autora Jeane Genoves d'origen australià,  administradora del web: http://learningfundamentals.com.au/presenters/


REPTES DE FUTUR D'INTERNET. Dolors Reig

http://www.catradio.cat/audio/750161/Dolors-Reig-analitza-els-reptes-de-futur-dInternet

dissabte, 10 d’agost del 2013

QUIN MODEL D'EDUCACIÓ VOLEM?

  En aquest moment hi ha dos models d'educació que triomfen al món: el de Corea i el de Finlàndia. Evidentment són països amb una realitat diferent a la nostra però això no és excusa per no analitzar i aprofitar el que sigui aplicable a les nostres escoles.
Són dos models molt antagònics, mentre un potencia la cooperació i la col.laboració, l'altre potencia la competitivitat i l'individualisme. Aquesta valoració que acabo de fer és totalment insuficent i simplista hi ha molt més a conèixer, llegiu aquest article i els enllaços.
  Jo tinc molt clar cap a quin dels dos em decantaria, o si més no, tinc clars quins principis o valors s'ajustarien al model d'escola que vull.

 I vosaltres? ho teniu clar? 
Us convido, doncs, a llegir aquest article i a formular el vostre model d'escola.

http://otra-educacion.blogspot.fi/2013/04/china-corea-del-sur-o-finlandia.html

divendres, 12 de juliol del 2013

Meograph Opens Four Dimensional Storytelling to Everyone


Meograph és una eina que permet crear mapes basats en historietes, contes, etc.. tot seguint una línia narrativa temporal.




TUTORIAL Picovico Slideshow Maker

Picovico és un recurs que permet crear vídeos d'una forma molt senzilla: Afegir fotos, seleccionar múscia i triar una plantilla per posar el títol i una descripció. La resta va tot sol!!! amb url inclosa. Què més volem!
www.picovico.com


PER FER TUTORIALS 

http://youtu.be/I4JOsrEsyo0

Jornada Fundació Trams 2013. 1 de juliol. Teatre-Auditori de Sant Cugat ...

EI! QUINA IMPRESSIÓ! 800 DOCENTS PER A LA INNOVACIÓ!!!

dimarts, 9 de juliol del 2013

CREAR UN EBOOK DE LA MATÈRIA.


En aquesta pàgina trobareu els enllaços per a crear un llibre digital. HO HEM DE PROVAR!! 
Començarem amb el llibre/dossier de literatura catalana de 4t. ;D





dilluns, 1 de juliol del 2013

PROJECTION MAPPING LIVE PERFORMANCE ART

CREATIVITAT-INNOVACIÓ-BELLESA-SENSIBILITAT

UN ALTRE VÍDEO MEMORABLE D'AVUI A LA JORNADA TR@MS AMB EL QUAL  LA LAURA BORRÀS ENS HA OBSEQUIAT

INTEL THE CHASE: ACCIÓ 2.0

UNA MICA D'ACCIÓ!!  2.0 OF COURSE!
INTEL THE CHASE 

VÍDEO QUE ENS HA PASSAT LA LAURA BORRÀS A LA JORNADA TRAMS D'AVUI! 

AVALUAR PER APRENDRE

AVALUAR PER APRENDRE. PRESENTACIÓ I RECURSOS 

Neus Sanmartí
Claustre juny 2013




A continuació us deixo documentació sobre l'avaluació

Web de referència:



Documents de treball





Llibres de referència:


- N. Sanmartí: 10 ideas clave. Evaluar para aprender. Ed. Graó (resum al document 1)
- C. Monereo: Pisa como excusa. Ed. Graó

- A. Zabala (coord.): Què, quan i com ensenyar les competències bàsiques a secundària. Ed. Graó

diumenge, 30 de juny del 2013

APRENDRE/EMPRENDRE A L'ERA DE L'HIPERCONNECTIVITAT




Conferencia: "Gutenberg un geek del siglo XV. Aprender/emprender en la era de lo abierto y la hiperconectividad". Alejandro Piscitelli. Universidad de Buenos...

dimecres, 26 de juny del 2013

JORNADES TR@MS 1 de juliol

Aquest dilluns dia 1 de juliol un total de 52 professors i mestres dels col.legi assistirem a la Jornada de la Fundació Tr@ms a l'Auditori de Sant Cugat. A la formació d'estiu que s'organitza des de la mateixa fundació hi participarem un total de 48.

Aquí teniu el programa amb els continguts: (també el trobareu al correu que vaig enviar)




dilluns, 10 de juny del 2013

HABILITATS DIGITALS

HABILITATS DIGITALS

 (Vídeo sobre què vol dir ser hàbil a internet, ser competent en les funcions bàsiques.  (N'hi ha una série, aquest és el primer si voleu conèixer més sobre el tema, al mateix enllaç hi trobareu els altres.)
  Autoformació, anem per aquí